ELEKTROINSTALACIJE: MALI SAVJETI


MALI SAVJETI ZA DOMAĆICE


(ILI – KAKO GNJAVITI SUPRUGA PRILIKOM ADAPTACIJE KUHINJE)              Ako ne spadate u kategoriju ljudi koji svojom kuhinjom žele postići „vau – efekt“, već ste moderna i napredna domaćica koja uz klasičnu kuhaču koristi i multipraktik, sjeckalicu, mikser, blender i slična kuhinjska pomagala, tada znate da u kuhinji – nikad dosta utičnica! Ako ste se uselili u stan građen sedamdesetih ili ranije veliki ste sretnik ako uopće postoji utičnica u kuhinji iznad radne površine, a i velika je vjerojatnost da je to posljedica neke ranije adaptacije!

              I tako, nečija supruga nekim slučajem pročita ovaj blog, i neka mi ljutiti suprug oprosti ako ga započne gnjaviti zahtjevom za adaptaciju kuhinje! Moram napomenuti da prilikom priprema za adaptaciju razmislite kakav će biti raspored elemenata i uređaja, gdje će biti radna površina i da li postoji mogućnost ugradnje utičnica u blizini radne površine (tj. da li će se mijenjati i zidne pločice i sl.). Također, obratite pažnju na činjenicu da voda ili vodena para i električna struja nikako ne idu zajedno, stoga pripazite na udaljenost električnih priključaka od mogućeg izvora vode, pare ili vlage (slavine, ploče za kuhanje, nehotično zapljuskivanje po radnoj površini i slično).

              Prilikom pripreme hrane moderna domaćica koristi i više od jednog električnog uređaja, pa pripazite da problem ne riješite samo djelomično, tako da uz novougrađenu utičnicu ne dobijete i produžni kabel ili razvodnik na radnoj površini ili ljutitu suprugu koja mora „stalno preštekavati“…

SAVJETI:
1231231 
              Na zid između donjih i gornjih (visećih) elemenata (vidi sliku) u blizini radne plohe postavite nekoliko utičnica. Stručna osoba će posvetiti pažnju njihovoj pravilnoj montaži, po važećim propisima o udaljenosti utičnice od slavina. Bez obzira na to savjetujem montažu utičnica sa zaštitnim poklopcima, jer je mokra nezgoda na radnoj plohi nepredvidiva…

              Ako koristite kuhinjski stol kao radnu površinu, u njegovu blizinu ugradite jednu do nekoliko utičnica. Također planirajte postavljanje utičnice koja će uvijek dobro doći za usisivač i sl. na nekom slobodnom zidu u prostoriji, na primjer kod ulaznih vrata… Jer priključenje kabla od usisivača u priključnicu iznad radne plohe može postati kobno za posuđe koje se nalazi na njoj!

              Na slici 1. Prikazano je rješenje sa utičnicama ugrađenim na stranicu kuhinjskog elementa. Za priključak kuhinjskog miksera vjerujte da je nezamjenjivo!

              Ako nemate mogućnost trganja pločica i čeprkanja po zidovima, nedostaje vam utičnica a nemate želju svakodnevno gledati nadžbuknu utičnicu i komad sivog kabla na zidu pored kuhinjskog elementa, pribjegnite lukavom rješenju: neka stručnjak ugradi nadžbuknu utičnicu u kuhinjski element i kroz koji će postaviti kabel do najbliže razvodne kutije (koja se u većini slučajeva nalazi sakrivena iznad visećih elemenata u kuhinji). Tako će i kabel i neugledna nadžbukna utičnica ostati sakriveni od pogleda; jedina neugodnost nauštrb komfora su otvorena vrata kuhinjskog elementa prilikom rada sa kuhinjskim uređajem…

              Razmislite i o ugradnji dodatne usmjerene rasvjete iznad radne površine (ili kuhinjskog stola)! Tu mislim na najpraktičnije halogene reflektore koji daju vrlo jako usmjereno osvjetljenje. Pripazite da prekidač za tu rasvjetu bude nadohvat ruke. Ako imate prostranu kuhinju i koristite je kao blagovaonu, razmislite o montaži izmjenične linije (izmjeničnih prekidača) za glavnu kuhinjsku rasvjetu, s time da jedan prekidač ostane na mjestu – kod ulaznih vrata, a drugi nadohvat ruke iznad stola ili radne površine, u nasuprotnom kutu prostorije. Malo više posla i materijala prilikom adaptacije, ali vjerujte da će vam uštedjeti puno koraka u budućnosti.
Slika 1 
SLIKA 1. - montaža utičnica na bočnu stranicu kuhinjskog elementa

SLIKA 2. - s lijeva nadesno: serijski prekidač za usmjerenu rasvjetu (ne vidi se na slici) i za prigušenu rasvjetu (crna armatura - svjetiljka - na slici, sa štednom žaruljom), zatim izmjenični prekidač za glavnu kuhinjsku rasvjetu, interfon, termostat, vremenska stanica i svjetiljka za prigušenu rasvjetu. Prekidači i uređaji na slici smješteni su u nasuprotnom kutu od kuhinjskih vrata, iznad kuhinjskog stola.

              Također obratite pažnju i na rasvjetu u kuhinjskim elementima, tj. na rasvjetna tijela koja se montiraju na donju stranu „viseće kuhinje“ (visećih kuhinjskih elemenata), i služe za osvjetljenje radne površine. Da li odabrati neonsku (slika 3), halogenu (slika 4) ili LED rasvjetu (slika 5)?  Neonske armature se najjednostavnije ugrađuju, ali na sebi obično imaju kabel sa utikačem. Prednost je, ako vam neskriveni kabel ne smeta, što nema bušenja niti piljenja radi ugradnje neonske armature. Osvjetljenje je sasvim pristojno, ali pripazite na tip neonske cijevi, tj. da li je standardan i lako nabavljiv ili se radi o nekoj dalekoistočnoj novotariji. Halogena (većinom ugradbena) rasvjeta daje jače i usmjerenije svjetlo, ali i – jače se zagrijava! Pogotovo onaj dio koji se nalazi unutar kuhinjskog elementa. U većini slučajeva ništa strašno, osim ako u taj element spremate plastične posude, i jednog dana shvatite da ste baš vaš najbolji skupocjeni Tupperware prislonili na halogenu žarulju… Savjetujem i konzultaciju sa stručnom osobom prilikom odabira rasvjete, da ne naletite na neki trenutni hit za koji već slijedeće godine neće biti zamjenskih dijelova!
2131231232131
              Još jedna sitnica: ako imate kuhinjsku napu, neka vam stručna osoba prespoji uključenje rasvjete u napi na rasvjetu radne površine (izgled modula za upravljanje napom prikazan je na slici 6). Tako ćete jednim prekidačem istodobno uključiti i rasvjetu radne površine i rasvjetu u napi. Vrlo efektno, vjerujte! A nadasve korisno!

              I još nešto nekonvencionalno (radi čega ću postati posebno omrznut): jeste li razmišljali da prilikom adaptacije u kuhinju na prikladno mjesto postavite i antenski priključak? Otkačeno, čudno, nepotrebno? Možda zvuči tako, ali… od kada sam u kuhinju postavio (priznajem, dalekoistočni) televizor, jutarnja kava je puno ugodnija, kuhanje je puno ugodnije, a i – prilikom istodobnog emitiranja sapunica i nogometnih utakmica borba za udoban smještaj u naslonjaču u dnevnom boravku neće biti potrebna!RASVJETA NA BALKONU
              Još jedna laganija tema za početak. Ova tema nije strogo vezana uz vanjsku rasvjetu, već uz sitne savjete u vezi poboljšanja postojećih instalacija (kako da malim sitnicama olakšate ishod situacija o kojima možda nikad niste ni razmišljali).

               Situacija prva. Balkon sa vratima prema dnevnom boravku (ili bilo kojoj drugoj prostoriji). U dnevnom boravku imate rasvjetu, normalno, ali… kroz poluotvoren prozor  začuli ste  čudno šuškanje koje dopire iz mrkle noći! Možete ili otići do predsoblja u kojem se obično nalazi prekidač za vanjsku rasvjetu, ili strepiti od straha ili – uključiti rasvjetu na balkonu! I tko god da se smuca uokolo, osim ako nije kakav kućni ljubimac ili jež, vjerujte da mu neće biti svejedno!

               Slučaj drugi: vratili ste se s posla, spremili objed, dovršili kućanske radove i na kraju dana želite na balkonu popiti večernju kavicu . I tako, sjedite i uživate u tišini noći, kad odjednom vašem nespretnom suprugu ili umornoj supruzi ispadne žličica na pod! Nikome ništa, ali… „Dragi, molim te odi unutra i upali svjetlo“, ili „donesi bateriju, šibice“. „Jao, draga, baš sam se najljepše namjestio, odi ti“… I moguć scenarij za bračnu svađu je napisan! Pa čak i da imate rasvjetu pitam vas da li na balkonu postoji prekidač za nju? Naravno, postoji mogućnost da rasvjeta čitavo vrijeme bude uključena, ali tu su komarci, nepoželjni susjedi… A jedan običan, mali prekidač na samom balkonu rješava takve probleme!

               Slučaj treći. Kad smo već kod dobrosusjedskih odnosa, evo nove situacije: u sobi ste, svjetlo je uključeno, kad… Eto svađe kod susjeda! I kakvi već jesmo, zanima nas, ali… Hajde lijepo ustani, odšetaj do prekidača sobne rasvjete, isključi rasvjetu, pa se po mraku šuljaj do balkonskih vratiju ili prozora! A usput mačka, oštar rub drvenog stolića, noga od fotelje koja se našla na putu vašem nožnom palcu…

               A da kraj balkonskih vrata imate prekidač kojim možete isključiti svjetlo u prostoriji (izmjenična linija), bilo bi puno lakše, zar ne? Isti scenarij se ponavlja i kad se želite nadisati svježeg zraka i izaći na balkon, a ne želite biti viđeni ili slušati od supruge prodike zašto u osvijetljenu sobu ulaze komarci (čemu je, naravno, alternativa oprezno lutanje po mraku)…

SAVJET:

               Prije adaptacije ili novogradnje razmislite o rasvjeti na balkonu (balkonima), terasi, vanjskoj rasvjeti (o kojoj će biti još puno riječi). Investicija prikazana na slici je minimalna, desetak metara kabla i nekoliko prekidača, a korist može biti itekako višestruka, vidljivo iz prije opisanog, zar ne?
123123
               Ugradite izmjenične prekidače za balkonsku rasvjetu unutar prostorije i vani, na balkonu. Također, ugradite izmjenični prekidač za sobnu rasvjetu pokraj prekidača za balkonsku rasvjetu. Nije loša ideja ni ugraditi izmjenični prekidač za sobnu rasvjetu kraj prozora, bez obzira imate li balkon i rasvjetu na njemu ili ne, jer koliko puta dođete u situaciju da noću stanete kraj prozora i želite nešto vidjeti a ne želite biti viđeni, a izdajničko svjetlo u sobi vas otkriva?

               Kad smo već udobno smješteni u PVC naslonjaču pod suncobranom i uživamo u idiličnom pogledu na parkirane automobile, razmislite i o ugradnji utičnica na balkonu. Barem jedne. Bez obzira bili u stanu ili kući, njihova prednost nema premca: električni roštilj, prijenosna linija, kosilica za travu, terolitka… sve ono za što morate razvlačiti nespretni produžni kabel  i pritom paziti da propuh ne zalupi vratima!

Slika 1 
               Za „napredne“: svu vanjsku rasvjetu, uključujući i balkonsku, spojite preko luksomata. Tako se neće dogoditi da vam zlobni susjed uključi vanjsku rasvjetu kad odete na more i da se svi nakon toga podruguju „pravom gazdi koji ima toliko para da može svijetliti i po danu“!
PLAVO - IZMJENIČNA LINIJA ZA RASVJETU (2) NA BALKONU (1 - izmjenični prekidač u prostoriji i izmjenični prekidač na balkonu)

ŽUTO - IZMJENIČNA LINIJA ZA RASVJETU (4) DNEVNOG BORAVKA (3 - izmjenični prekidači kod ulaznih i kod balkonskih vrata)


STALNA (NOĆNA) RASVJETA
              Kad me ljudi zatraže savjet u vezi stalne rasvjete obično spominju „noćnu rasvjetu“ ili „noćno svjetlo“. To bi bio malo šepav naslov, jer suprotnost je dnevna rasvjeta i dnevno svjetlo, o čemu se baš i ne čuje puno, a logika nam govori da rasvjetu koristimo po mraku, odnosno noći…
              
              Kako bilo da bilo, stalna (noćna) rasvjeta obično se postavlja u hodnike, stubište, zahod, kuhinju i na dvorište. Ta rasvjeta radi neprekidno, a uključuje se na više načina. Može biti izvedena sa ručnim uključenjem, što baš nema smisla jer zbog naše zaboravljivosti rasvjeta  će biti većinom isključena, zatim preko tajmera (ima i takvih slučajeva, vjerujte) što opet nema smisla jer ako ne vršimo stalne korekcije tajmera ljeti će se rasvjeta uključiti doslovno popodne a zimi tek kad padne mrkli mrak. Moj savjet a i neki logičan odabir je svjetlosna sklopka zvana i luksomat – modul koji samostalno uključuje ili isključuje rasvjetu ovisno o vanjskom osvjetljenju (to jest uključuje rasvjetu kada vani padne mrak, a isključuje sa pojavom dnevnog svjetla). Nikakva mudrolija, pomislili biste, ali…

              Na slici 1 prikazao sam rješenje rasvjete u hodniku: mala LED armatura potrošnje 1 W. Postavio sam tri takve armature po hodnicima i jednu u kuhinju na zid ispod stola i povezao sam ih sa luksomatom ugrađenim na balkonu. Od takve vrste rasvjete nemojte očekivati da će biti pandan običnim žaruljama ili pogodna za čitanje, ali vrlo je efektna, prigušena i najvažnije što idealno služi svrsi; prilikom noćnih posjeta hladnjaku uopće ne moram uključiti rasvjetu! A potrošnja? Negdje oko dvije kune NA MJESEC, i to kompletna noćna rasvjeta!!!

              Za tu vrstu rasvjete idealne su LED žarulje radi svoje male potrošnje! Postoje LED žarulje snage 2 W (slika 2) za napon 220 V (koje, istini za volju, svijetle jačinom nekoliko krijesnica zarobljenih u staklenki), ali koje bez problema možete ugraditi u armature za halogenu rasvjetu umjesto halogenih žarulja! Evo jedan trik, električari će razumjeti: armature za halogenu rasvjetu (za jednu halogenu žarulju) namijenjene ugradnji u npr. kuhinjske elemente ili kupaonske blokove idealno pašu u duboke kutije (doze) fi 60, i to bez preinake! Prilikom novogradnje ili adaptacije postavite takve doze (za laike – to su one kutije u zidu u koje se montiraju prekidači ili utičnice) na pogodna mjesta na zidu, ili na plafonu (npr. u hodniku dijagonalno u dva nasuprotna kuta), postavite ožičenje, spojite na luksomat, postavite armature i LED sijalice, sačekajte mrak i… uživajte! Vjerujte da je ova rasvjeta vrlo efektna, oku ugodna, romantična (i podla, idealna za „vau“ – efekt).  Primjer ugradnje takve armature pogledajte u postu „PREDHODNIK“,slika 2, no umjesto halogene žarulje ugradite LED. Na tržištu postoji cijeli spektar niskopotrošnih LED svjetiljaka, naročito modularnih (slika 5), tako da odabir iste, kao i odabir mjesta u stambenom prostoru gdje ćete ih postaviti ne bi trebao predstavljati nikakav problem.

              Ujedno savjetujem da na isti luksomat spojite i svu vanjsku rasvjetu, uključujući i rasvjetu na balkonima.

              Potrošnja jednog spomenutog rasvjetnog tijela iznosi oko 40 lipa mjesečno, pa razmislite…

              Na slici 4 prikazao sam idejnu šemu spajanja luksomata sa mogućnošću isključenja kompletne rasvjete vezane na luksomat (prekidač S1), zatim mogućnost trajnog uključenja rasvjete neovisno o luksomatu (prekidač S2 - tu sam primijenio naopako okrenut izmjenični prekidač kako bih izbjegao dovod napajanja na izlaz luksomata u slučaju da je luksomat riješen beskontaktno što bi ga u nekim slučajevima moglo uništiti), te mogućnost isključenja pojedinih rasvjetnih tijela (prekidač S3).
Slika 1 
SLIKA 1 - LED armatura za stalnu noćnu rasvjetu 

SLIKA 2 - LED žarulja 220V/2W 

SLIKA 3 - rasvjetno tijelo "doma sam" - armatura sa štednom žaruljom 5W i prekidačem  

SLIKA 4 - primjer spajanja luksomata na stalnu noćnu rasvjetu. 


45465 
Modularne svjetiljke

              Još jedna pogodnost: taj tip rasvjete, pogotovo ako na pogodno mjesto npr. u dnevnom boravku ugradite malu armaturu sa štednom žaruljom (slika 3) koju možete uključiti po želji a spojena je na luksomat, (žarulja br. 5 i prekidač S4 na slici 4) zove se „kod kuće sam“! Ako  prilikom dugotrajnog izbivanja iz kuće ili stana uključite prekidač S4, tada se rasvjeta sama uključuje u sumrak, svijetli čitavu noć i nekom zlobniku koji motri na kuće u susjedstvu daje dojam da ste u kući! Taj neće ni pomisliti da se prišulja kući koja je osvijetljena (pogotovo ako na dvorišna vrata postavite sliku dobermana ili Magnuma 45 uz natpis „ovdje čuvam ja“)!
PREDHODNIK, VJETROBRAN, GARDEROBA...
              Jedna od najnezanimljivijih prostorija u stambenom prostoru. Ako imate mogućnost za predhodnik, ili ako vam je hodnik minijatura od nekoliko kvadratnih metara, naročito u stanu u zgradi, velika je vjerojatnost da se postojeća instalacija sastoji od jednog prekidača za svjetlo i jednog rasvjetnog tijela, eventualno i prekidača za vanjsku rasvjetu, te prekidača za rasvjetu npr. kupaone ili WC-a…

              Pokušajte prebrojiti utičnice u toj prostoriji…

              Pošto postoji bezbroj  tlocrta hodnika i rasporeda ostalih prostorija, pokušat ću dati nekoliko osnovnih savjeta, koje bez problema možete primijeniti u većini situacija. Napominjem da će kasnije biti još mnogo riječi o instalacijama u hodniku.

              Situacija: maleni hodnik, adaptirate ga, frik ste na gadgete, i dosadilo vam je dosadašnje spoticanje po mraku do jedinog prekidača u hodniku! Savjet: ugradite izmjeničnu liniju, tj. izmjenični (križni) prekidač kraj svakih vrata ili barem kod vrata u nasuprotnim kutovima hodnika, ili kod vrata onih prostorija koje najčešće koristite.

              Ako imate predhodnik koji služi kao vjetrobran, ali je potpuno zatvoren tj. ulazna vrata vode prema van a druga vrata vode prema hodniku, na pogodno mjesto u predhodniku ugradite izmjenični prekidač za izmjeničnu liniju rasvjete glavnog hodnika. Ovo je zbog „puta svjetla“, tj. zato da ni u jednom trenutku prolaska kroz prostorije ne budete u mraku (kad morate isključiti rasvjetu u predhodniku, ući u hodnik i tek tamo uključiti rasvjetu hodnika).

              Takva prostorija je idealna za montažu rasvjete sa IC senzorom, ali… i tu postoji kvaka.

              Nekoliko savjeta vezanih uz to: ugradite odvojeni IC senzor, bez rasvjetnog tijela. Pošto se radi o maloj prostoriji vremenski interval tj. duljinu osvjetljenja podesite na minimum, što iznosi desetak sekundi i sasvim je dovoljno. Međutim, tu postoje dva moguća scenarija. Prvi je kad nešto radite u hodniku i potrebna vam je konstantna rasvjeta, tj. ne želite raditi i svakih desetak sekundi mahati rukom pred senzorom! I drugi je kad želite pogledati kroz špijunku (hrvatski naziv "zurilo") tko to priča na stubištu, a izdajnički senzor uključi rasvjetu… Jer kad u hodniku postoji senzor, tad nema neprimjetnog iskradanja iz stana, po mraku… (što je naročito nezgodno za ,hm, preljub, ali tko još razmišlja o tome prilikom projektiranja instalacije?).

              Na slici sam prikazao idejno rješenje tog problema, izveden običnim serijskim prekidačem: prekidačem br. 1 uključujete – isključujete rasvjetu neovisno o senzoru, a prekidačem br. 2možete trajno uključiti rasvjetu u hodniku. Napomena: - prilikom nabave senzora raspitajte se kod stručne osobe da li se može spojiti kako je prikazano, jer postoje tipovi elektronskih senzora bez releja koje bi ovaj način spajanja uništio.

              Na rasvjetu sa senzorom može se dograditi zanimljiv dodatak (slika 2.): u situaciji kad je predhodnik, odnosno hodnik udaljen od prostorija koje najčešće koristite, ili živite u kvartu koji baš nije po glasu kao najsigurniji a ne želite ugrađivati alarmni sustav koji bi morao biti uključen i kada ste kod kuće, ili ste zaboravljivi pa ne zaključavate ulazna vrata, rješenje je – dodatna rasvjeta! Ja sam to vrlo jednostavno riješio ugradnjom dvije malene halogene armature na kuhinjski zid i  na zid dnevnog boravka kraj ulaznih vrata, te ih spojio paralelno sa rasvjetom u predhodniku. Ta rasvjeta se pali istodobno kad i rasvjeta u predhodniku, pa ako vas ne živcira paljenje tih žaruljica kad netko od ukućana prolazi predhodnikom, vjerujte da se nitko neće neprimjetno prošuljati kraj senzora!!! Ovaj tip dodatne (kombinirane) rasvjete biti će opisan kasnije.

Slika 1 
              Još nekoliko savjeta za predhodnik: obavezno postavite utičnicu! Uvijek dobro dođe, za usisivač, bušilicu… A ako ste u stanu, u toj prostoriji se obično nalazi i razvodna ploča sa osiguračima; moj savjet je da ugradite i trofaznu utičnicu na nekom skrovitom mjestu gdje baš neće biti „na udaru“ začuđenih susjeda i „stručnjaka“. Jedina trofazna utičnica u stanu nalazi se negdje u kuhinji iza štednjaka, i ako vam dođe majstor sa strojem koji treba trofazni priključak, zamislite koliko peripetija je potrebno da oslobodite priključak, pogotovo ako su kuhinjski elementi ugradbeni…
              Na slici 1. prikazao sam rješenje vlastitog predhodnika. Naime, u stanu postoji hodnik duljine 5,5 metara, i iako izgleda predug iznimno je funkcionalan. Na 1,5 metara od ulaznih vrata postavio sam sobna vrata i na taj način podijelio hodnik na dva dijela: predhodnik od 1,5 metara i hodnik od 4 metra. U predhodnik sam ugradio ormar za cipele i vješalicu, ali osim ekonomičnijeg iskorištavanja prostora najveća prednost je i toplinska i zvučna izolacija! Na taj način riješio sam se buke iz stubišta, mogu pojačati glazbu i tv bez bojazni od noćne zvonjave zagriženih susjeda, a i osjeti se i na toplini – zimi razlika između predhodnika i hodnika iznosi i desetak stupnjeva!!!

              Za rasvjetu sam ugradio dvije armature namijenjene za ugradnju u stepenice (tridesetak kuna svaka), dobivši tako direktnu rasvjetu, a između njih sam nalijepio veliko ogledalo i to je bio – pun pogodak!!! Prilikom izlaska iz stana vidite svaki detalj na odjeći, svaku mrvicu, mačju dlaku… Vjerujte, svaka supruga biti će iznimno zahvalna na ovoj ideji!

ARHIVA
              Evo nesvakidašnjeg ali nažalost vrlo mogućeg scenarija: morate u zid zabiti čavao ili udarnom bušilicom izbušiti rupu kako bi objesili novu sliku ili zidni sat ili nešto tome slično. Započnete s tim jednostavnim poslom, kad ono… iz zida iskoče iskre, i tren kasnije ostanete u mraku! A serviser kog ste pozvali nakon početnog šoka zadovoljno trlja ruke…

              Izbjegavanje ovog i sličnih scenarija vrlo je jednostavno: dok traju radovi na adaptaciji ili izgradnji vašeg životnog prostora, uzmite jedno slobodno popodne, danas svakom pristupačnu digitalnu kameru (digitalni foto-aparat) i rasklopivi metar. Od „pribora“ za „napredne“ tu su još i papir, marker i samoljepljiva traka. Ovaj posao učinite kad su instalacije postavljene, ali prije završnih radova (žbukanja i sl.). Rasklopite metar i vodoravno ili okomito ga prislonite na zid preko vodiča, kabla ili cijevi i snimite ga (fotografirajte ga - vidi sliku). Provjerite na fotografiji da li su mjere na metru čitljive, i krenite s istim postupkom dalje. Za snimanje okomitih vodiča, cijevi i slično (njihovu udaljenost od kuta prostorije, okvira vrata ili prozora…) neka vam netko pomogne u držanju metra u vodoravnom položaju. Možete i izmjeriti točnu udaljenost između vodiča ili cijevi i nekog ranije navedenog orijentira, zapisati je markerom na papir, papir zalijepiti kraj vodiča i snimiti ga. Naravno, napominjem da za orijentire odaberete pozicije ili predmete koji će kasnije biti vidljivi, a to su uz već navedeno i razvodne kutije, kutije za utičnice ili prekidači, ventili… Ako su za orijentir uzeti npr. pod, strop ili zid, obavezno uzmite u obzir i debljinu kasnije nanesene obloge na njima (glazura, žbuka…).

              Napominjem da na taj način snimite pozicije SVIH elektro i telekomunikacijskih instalacija, vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, i svega za što znate da će trajno biti sakriveno od pogleda. Posebnu pažnju obratite na svako skretanje kabla ili cijevi, kao i na situaciju oko razvodnih kutija, razvodnog ormara, i svih mjesta na kojima se nalazi veći broj instalacija. Kad ste gotovi, provjerite fotografije, u nazivu datoteke upišite o čemu se radi, snimite ih na medij i vjerujte, ostaje vam zapis za čitav život koji vas jednom, govorim iz iskustva, može spasiti od velikih muka!!!
Slika 1 


Nekoliko primjera foto-dokumentacije električnih instalacija