ŠTO JE MODERNA KUHINJA?
Moderna kuhinja je prostor gdje obitava i radi moderna
kuharica!
Mislite da se šalim? Iako odgovor zvuči djetinjasto, izrekao
sam suštinu kuhinje, kao i njenu cjelokupnu namjenu! Centar kuhinje je osoba
koja boravi i radi u njoj, i ako želimo da kuhinja bude odraz funkcionalnosti i
modernog načina razmišljanja tada postavimo kuhinju oko kuharice; ubacimo li
kuharicu u kuhinju pitanje je hoćemo li postići željeni optimum.
Što sam ovime namjeravao reći? Evo što: jadne li kuharice
čiju kuhinju oprema osoba sa maksimumom kuharskog umijeća u pripremi
tvrdokuhanih jaja ili podgrijavanju sintetičke hrane u mikrovalnoj pećnici!
Koliko ljudi pri odabiru kuhinje gleda prvenstveno na njenu funkcionalnost?
Koliko ljudi prepoznaje ekonomičnost i svrsishodnost rasporeda kuhinjskih
elemenata u moru modela, oblika i boja? Zašto patimo na vizualni dojam, iako se
i iza raskoši materijala i brendiranih imena često puta krije mačak u vreći? I
što je, u stvari, moderna kuhinja? Zašto sam odabrao baš nju?
Kuhinja je najkompliciranija prostorija u stambenom objektu.
U njoj je sjecište svih instalacionih sustava i najveća koncentracija uređaja,
namještaja i opreme. Kao takva morala bi biti maksimalno kompaktna i tvoriti
optimalan i funkcionalan hibridni sustav. Zbog toga bi opremanje kuhinje morali
sagledati do najekstremnijih varijacija i najsitnijih detalja; nakon pomnog
planiranja kuhinja može postati najsuvremeniji sustav za napredan i komforan
stil života.
Do sada smo proučili razne sustave instalacija, i vrijeme je
da ih objedinimo na jednome mjestu.
PLANIRANJE KUHINJE
Planiranje kuhinje počinje od kuharice, i načina kuhanja!
Ako se kuhanje bazira na osnovnoj pripremi hrane bez izražene potrebe za
tehničkim pomagalima i uređajima koji nam danas stoje na raspolaganju, neka
kuhinja bude široka, prozračna i jednostavna! Ne opremajte je nepotrebnim
uređajima i opremom koja će samo nakupljati prašinu. Posvetite se estetici, jer
minimalistički opremljena kuhinja daje širok manevarski prostor za opremanje
vizualnim detaljima.
S druge strane pak, ako je kuharica napredna, želi
minimalizirati vrijeme pripreme a maksimalizirati procese, stalno širiti znanja
i obogaćivati načine pripreme hrane, tada se posvetite detaljnom planiranu
funkcionalnosti i namjene; raspitajte se za uređaje koji vam odgovaraju i
olakšavaju planirane radnje, pokušajte što optimalnije rasporediti kuhinjske
elemente i uređaje i nemojte škrtariti na samom sebi! Dobro razmotrite
slijedeće poglavlje; koliko god da je napredno vaše općekulturno i tehničko
znanje, postavite se u ulogu neznalice i detaljno proučite svaku sitnicu koju
namjeravate ugraditi u kuhinju!
Osnova kuhinje je prostor! Prilikom planiranja novogradnje
planirajte veliku i bogato opremljenu kuhinju. Ako planirate malu kuhinju,
prilikom opremanja mogla bi ispasti pretrpana. Ako pak kuhinja ispadne
prevelika, izgubit će svoju namjenu optimalno uređenog prostora zbog grupiranja
ili umnožavanja elemenata koji ispunjavaju prevelik prostor. Razmislite i o
centralnoj smočnici: to je velika prostorija od otprilike 8 metara kvadratnih
koju vratima ili prolazom (ili čak prolazom skrivenim u kuhinjski element)
povezujete s kuhinjom. Zašto tako velika prostorija? Prvenstveno radi
funkcionalnosti: ako ste kuharica širokog spektra djelovanja, tada vjerojatno
imate i puno kuhinjske opreme (suđa, uređaja i slično). Smještaj istog u
skučene kuhinjske elemente predstavlja velik problem; zašto ga ne bi smjestili
u smočnicu? Zamislite prostoriju sa prolazom u sredini i širokim policama sa
svake strane: možete smjestiti suđe, strojeve, potrepštine, zamrzivač,
rashladnu vitrinu za boce, povrće, voće… Kuhinjski elementi neka vam služe za
pregledan i uredan smještaj stvari koje svakodnevno koristite!
Da ne duljimo, idemo sa konkretnim savjetima.
ERGONOMIJA U KUHINJI
Jedna od najljepših kuhinja koju sam vidio je dizajnerska
kuhinja minimalistički dotjeranih površina duljine radne plohe 5 metara, plus
samostojeći visoki elementi sa dvije pećnice, grijanom ladicom i ugradbenim
hladnjakom. Kombinacija boja je brušeni aluminij – mat bijela, oprema vrhunska, sudoper integriran u
radnu plohu, sve ladice i vrata na elektromotorni pogon… uz adekvatnu cijenu,
naravno! Cijena kuhinje s montažom (i popustom) jednaka je cijeni luksuznog
automobila više klase!
Izgled i dizajn kuhinje su san snova, apsolutni maksimum
obzirom na jednostavnost boja, linija i oblika! Opremljena je vrhunski,
kvalitetnim brendiranim uređajima i… najbolji je odabir za one koji ne
kuhaju u njoj! Zašto?
Kao prvo, namijenjena je za ugradnju u kuhinje čija je
duljina preko 5 metara, jer se elementi ne mogu razdvojiti i postaviti u obliku
slova L. To i ne predstavlja neki problem, ali… Radna površina duljine 5 metara
totalni je funkcionalni promašaj! Sudoper je ugrađen na lijevoj strani radne
površine, pa slijedi skoro tri metra ničega, a skroz desno je ugradbena ploča
za kuhanje! Što je u tome loše? Ako ne kuhate, ništa! Ako ste kuharica, idemo
malo računati: za kuhanje prosječnog ručka potrebna je priprema namirnica,
pranje namirnica, nalijevanje vode u posudu, stavljanje posude na ploču za
kuhanje, pa priprema druge namirnice, pranje, miješanje sadržine u loncu… I
tako u krug. U prosjeku napravite oko 150 metara (što i nije loše za kondiciju,
ali kuhinja nije zamišljena kao fitness – centar). K tome dodajte doručak,
večeru, užinu, kavu, čaj… Aktivna kuharica zadužena je za rekreativno hodanje
od preko 100 kilometara godišnje! Jednostavno, tijekom četrdesetogodišnje
kuharske karijere prosječna kuharica propješači do Moskve i natrag! Brojke
govore za sebe. Svaki komentar je suvišan.
Kako izgleda idealna kuhinja? Za početak stanite na
najpogodnije mjesto u kuhinji i ne mičući noge pokušajte ispruženim rukama
dohvatiti radnu površinu, ploču za kuhanje, element sa priborom za kuhanje,
element sa začinima i sudoper. Možete li? Ako ne možete, kuhinja vam nažalost
nije idealna. Idealan raspored kuhinjskih elemenata je kad vršite sve radnje
vezane uz pripremu namirnica i kuhanje a da pri tom ne učinite ni koraka!
Doslovno zamislite situaciju u kojoj pripremite namirnice i posuđe, sjednete na
barski stolac postavljen u poziciji dohvata i ne silazite s njega dok ručak
nije zgotovljen. Da li je to moguće? Moguće je, i te kako! Malo razmišljanja,
planiranja, odbacivanja stereotipa i funkcionalna i ergonomski namještena kuhinja
može biti vaša! Pokušajte planirati na opisani način. Estetiku stavite u
kasniju fazu planiranja, jer ju možete uklopiti u bilo koji oblik
funkcionalnosti. Funkcionalnost je, nažalost, puno teže uklopiti u estetiku.
Na slici je prikazana skica razmještaja radnih površina;
zamislimo da se elementi sa pećnicom i hladnjakom nalaze lijevo od radne
površine za brzu pripremu. Naime, moderne pećnice ne trebaju biti na dohvat
ruke. Dovoljno ih je radi lakšeg rukovanja postaviti na optimalnu visinu.
Shvatit ćete opasku ako ste pobornik suvremenog načina pripreme hrane u
pećnici, koja se laički zove „stavi i zaboravi“. Jer, ako ste kvalitetno
pripremili namirnice prije ulaganja u pećnicu, svako otvaranje vrata za vrijeme
pečenja je nepotrebno! Staromodna „podlijevanja“ ili okretanja posuda za
pečenje uz neekonomično hlađenje pećnice i izazivanje termičkih šokova znak je
da ne shvaćate funkcionalne mogućnosti modernih pećnica.
Pobornik sam pripreme svih namirnica prije početka kuhanja;
za tu svrhu je i namijenjen dio radne plohe za brzu pripremu hrane, kao prostor
za odlaganje namirnica koje vadimo iz hladnjaka. Radna površina za brzu
pripremu hrane idealna je i za ono što joj govori ime: izrada sendviča, namaza,
jednostavnih međuobroka i slično; nalazi se neposredno uz hladnjak i broj
učinjenih koraka svodi se na minimum.
Prostor za „mokru“ pripremu hrane je prostor za pripremu
namirnica prije početka kuhanja; priprema i pranje povrća, mesa i slično uz
broj učinjenih koraka sveden na minimum. Zatim slijedi centralno postavljena
ploča za kuhanje; kad jednom započnemo sa kuhanjem, nema potrebe za hodanjem po
kuhinji; lijevo su pripremljene namirnice na „mokroj pripremi“, a na „pripremu
i odlaganje“ možemo odlagati zgotovljenu hranu, začine, vršiti pripremu hrane za
serviranje i slično.
Pokušao sam u par rečenica objasniti kako kuhinja nije samo
dizajn i oprema. Prilikom planiranja kuhinje počnite od njezine
funkcionalnosti. Savjetujte se sa majstorima i dizajnerima, po mogućnosti sa
dizajnerima kojima kuhanje nije stran pojam. (Mali trik: ako se znate služiti
wokom zatražite mišljenje dizajnera o wok – kuhinji; biti će zanimljivo čuti
reakciju, što će vam biti i oslonac za daljnje konzultacije).
OPREMANJE KUHINJE
Preskočit ću dizajn i projektiranje kuhinje; previše je
subjektivnih čimbenika vezano uz to a i sama tema bila bi preopširna. Opisat ću
moderan pristup instalacijama u kuhinji, odabiru i ugradnji sustava i njihovoj
integraciji. Oslonit ću se na upravljanje sustavima modularnom instalacijskom
opremom. Opisi će biti općeniti, i obuhvaćat će većinu mogućih scenarija u
kuhinji. Krenimo redom.
VODOVODNA INSTALACIJA, KANALIZACIJA, OTPACI
Sada pomišljate da to nije nikakva mudrolija, zar ne?
Vodovod i kanalizacija briga je vodoinstalatera, i ništa više. Jeste li
sigurni?
Voda je voda. Potreban je priključak za vodovodnu slavinu i
priključak za perilicu suđa. Što se pak kanalizacije tiče potreban je
priključak za sudoper. Priključak za perilicu nije potreban jer se perilica
najčešće priključuje na sifon kuhinjskog sudopera. I to je to.
A sada situacija: dopao vam se hladnjak sa ledomatom i
hlađenjem vode (dispenzorom, odnosno dispenserom), kupite ga, postavite za to
predviđeno mjesto, želite ga priključiti, kad na poleđini – utikač s kablom i
cijev za priključak na gradski vodovod! I što sad? Ili zamjena hladnjaka, ili
improvizacija priključka ili nasmiješen i sretan vodoinstalater. A ima i modela
koji zahtijevaju i priključak na kanalizaciju, radi otjecanja suvišne vode iz
ledomata ili pri automatskom odmrzavanju. Pri planiranju vodovodne instalacije
postavite priključak za vodu i kanalizaciju na zid iza hladnjaka; za izvedbu su
dovoljne instalacione cijevi najmanjeg promjera. U slučaju nekorištenja cijevi
su ionako zatvorene, a mogu poslužiti kao priključno mjesto tijekom kasnijih
adaptacija kuhinje.
Kuhinja je prostorija s povećanom opasnošću od poplave.
Stoga postavite senzore za vodu i spojite ih na upravljačku jedinicu. U slučaju
pucanja vodovodne cijevi senzori će registrirati razlijevanje vode po podu i
oglasit će se alarm. Za sigurnost možete ugraditi vrlo jednostavan sustav za
sprječavanje poplave kao dodatak sustavu zaštite od poplave (vidi sliku 1): na
centralnu jedinicu spojen je elektromagnetni ventil koji u slučaju poplave
automatski zatvara dovod vode u kuhinjsku vodovodnu instalaciju. Postoje i kompleti za jednostavnu ugradnju sa
bežičnim senzorima, upravljačkom jedinicom i elektroventilima (slika 2). U
prodaji su i mnogobrojne izvedbe integriranih alarma sa senzorom (slika 4);
dovoljno je da ga uključite i postavite na mjesto mogućeg puknuća cijevi. U
slučaju poplave oglasit će se alarm. Nedostatak ovih uređaja je nemogućnost
povezivanja sa kontrolnim jedinicama i elektromagnetima.
Za spajanje perilice suđa na vodovodni priključak postoje
sigurnosne spojne cijevi sa tzv Aqua – stop funkcijom (slika 3); u slučaju
puknuća cijevi mehanizam automatski zatvara dotok vode. Taj sustav je pouzdan,
ali ne sprječava istjecanje vode kapanjem ili laganim mlazom.
Što se tiče postavljanja sifona (kupaonski top – sifon)
ispod perilice suđa vode se žustre rasprave; da li su potrebni i koju vrstu
slivnika ugraditi. Pazite, top – sifon ima svoju funkciju skupljanja i
odvođenja viška vode prilikom poplave. Što se tiče modela, preporučio bih
krajnje slivnike s plovkom; sifon vjerojatno nikada neće biti u funkciji, ali
ugradnja istog predstavlja otklanjanje posljedica poplave. Sam sifon – slivnik
postavljen je ispod perilice, sakriven je od pogleda i ako se osigura
sprječavanje širenja mirisa iz kanalizacije i istjecanje povratne vode ne vidim
razlog zašto ga ne bi ugradili na kuhinjski pod.
Moja osobna preporuka je da ugradite odvojeni kanalizacijski
priključak za perilicu suđa. Naime, u slučaju spajanja na odvod sudopera i
čestog izbacivanja vruće vode iz perilice može doći do oslabljenja spojeva na
plastičnom sifonu sudopera, njegovog razdvajanja ili pucanja. Ugradnjom
posebnog odvodnog priključka izbjeći ćete moguću havariju.
Zbrinjavanje kuhinjskog otpada svodi se na bacanje u kantu
za smeće, zar ne? Da li ste ikad čuli za kompaktore i dispozere? Ili za
rješavanje otpada direktno sa radne površine? Ako niste, objasnit ću vam.
Naime, kuhinja je najveći izvor otpada. Organski otpad, PVC
i PET ambalaža, metalne konzerve, papirnate kutije, tekući otpad… Raznovrsnost
kuhinjskog otpada predstavlja osnovni problem radi odvojenog sakupljanja
reciklirajućeg otpada i zbrinjavanja pogodnog za okoliš! Na slici 8 prikazan je
moderan sudoper sa ladicom za zbrinjavanje otpada. Ladica se sastoji od četiri
pretinca koji se mogu lako izvaditi radi pražnjenja; pretinac za krupni
organski otpad, pretinac za PET ambalažu, pretinac za metalni otpad i pretinac
za papir. Namjenu svakog pretinca, naravno, možemo odrediti sami.
Da bi izbjegli stalno otvaranje ladice na radnu površinu se
ugrađuje otvor za otpatke (slika 8 desno); poklopac hermetički zaptiva otvor
koji vodi u kantu za otpatke (slika 5). Postoje i poklopci upravljani
elektromotorom. Za rješavanje otpada sa radne površine dovoljno je skinuti
poklopac, ubaciti otpatke u otvor i vratiti poklopac na mjesto.
Međutim, postoji i bolje rješenje za uklanjanje mekog
organskog otpada: kuhinjski mlin za otpad (ili kuhinjska drobilica za otpad,
dispozer… - slika 6). To je mlin pokretan elektromotorom koji se ugrađuje na
slivnik sudopera i spaja na kanalizacijski priključak. Princip rada je
jednostavan: uključenjem uređaja uključuje se mlin koji drobi i melje krupne
ostatke hrane u sitne čestice koje zatim jednostavno isperemo u kanalizaciju.
Vrlo je pogodan za sav organski kuhinjski otpad uključujući i ostatke mesa,
kosti i ljuske od jaja. Rukovanje i održavanje je vrlo jednostavno. Postoje i
veći modeli sa odvojivom posudom za krupniji otpad.
Posljednje vrijeme u upotrebu dolazi i kompaktor za smeće.
To je kuhinjski uređaj za prikupljanje otpada i njegovo kompaktiranje –
prešanje. Naime, postupkom prešanja smanjuje se volumen otpadaka i samim tim
potreba za njegovim čestim iznošenjem iz kuhinje. Izrađuje se kao samostojeći
ili kao ugradbeni uređaj.
Da se još jednom vratimo na kuhinjski sudoper. Postoje
različiti modeli sa različitim mogućnostima. Najnapredniji modeli imaju
nekoliko posuda („korita“) za različite namjene, od pranja, ocjeđivanja,
pripreme hrane za pećnicu, odvajanja kuhinjskog otpada, radne površine za
obradu namirnica… Postoje i sudoperi sa električnim otvaranjem odvoda na
slivniku, kako ne bi morali umakati ruke u nečistu tekućinu. Upravljaju se
sklopkama ili senzorima (slika 8 gore desno). Također postoji i čitava paleta
dodatnih proizvoda namijenjenih za ugradnju kraj sudopera ili ispod njega:
ručni ili elektromotorni dozatori za tekući deterdžent, senzori za otvaranje
vrata ili ladice ispod sudopera, nosači, rešetke i cjedila za sudoper… O svemu
rečenom morate voditi računa prilikom projektiranja instalacija u kuhinji. I
svakako spojite sudoper na sustav za izjednačavanje potencijala!
TOPLA VODA
Zlatno pravilo tople vode u kuhinji: ne grijte vodu dvaput!
Kako? Objasnit ću vam.
Naime, grijanje vode na plinskom plameniku ploče za kuhanje
je najjeftinije. Pod skuplji način grijanja vode spada dvostruko grijanje
najprije u kuhinjskom električnom bojleru pa zatim na plinskom plameniku.
Relativno skup način grijanja vode je i na električnim grijaćim pločama, bilo
da su klasične ili indukcijske, no ako smo odlučili za kuhanje na struju,
mjesta za prigovor nema.
Iako ga smatramo ekonomičnim, najskuplji način zagrijavanja
vode može biti korištenje električnog ili protočnog plinskog bojlera u kupaoni.
Zašto? Problem nastaje kod velike udaljenosti bojlera od kuhinjske slavine.
Potrebno je neko vrijeme za istjecanje ohlađene vode iz cijevi i dotok tople;
na taj način uz energente povećavamo i utrošak vode.
Zatim, nameće se i potreba za količinom tople vode u
kuhinji; ako imamo plinsku ploču za kuhanje pitanje je koliko je isplativo
zagrijavati vodu u električnom bojleru kako bi voda u loncu uzavrela minutu –
dvije ranije? Za pranje suđa koristimo – perilicu. Potpuno je nepotrebno i
neekonomično pretpranje posuđa toplom vodom prije umetanja u perilicu; dovoljno
je tek ukloniti krupnije ostatke hrane. Perilica će ionako oprati ostatak. No
ako nemamo perilicu, potreba za toplom vodom je opravdana.
Postoji niz suprotstavljenih čimbenika koji određuju
najefikasniji način pripreme tople vode za potrebe kuhinje. Ono što je u jednom
slučaju optimalno, u drugom slučaju može biti krajnje neekonomično, i obratno.
Dobro razmislite o vašim potrebama za toplom vodom u kuhinji, kao i vašim
navikama; možda više nisu u skladu sa vremenom i novim tehničkim rješenjima.
Kako bilo da bilo, opisat ću dva načina zagrijavanja vode:
beztlačna električna grijalica vode (niskotlačni bojler – slika 1) i protočni
električni bojler (slika 2). Naime, niskotlačni kuhinjski bojleri zapremnine 5
ili 10 litara proizvode se za ugradnju iznad ili ispod slavine. Opremljeni su
grijačima od 1,25 do 2,5 kW, i relativno brzo zagriju potrebnu količinu vode.
Osnovna greška pri rukovanju takvim tipom bojlera je – prevruća voda. Bojler
može zagrijati vodu i iznad temperature u kojoj možemo normalno prati suđe, te
toplu vodu miješamo sa hladnom, što je krajnje neekonomično. Zašto? Naime,
toplinska izolacija malih bojlera može biti neadekvatna te uvjetuje postepeno
hlađenje vode. Čim je razlika između temperature vode u bojleru i okoline veća,
tim se bojler češće uključuje i dogrijava vodu. Ako imamo dvotarifni model
obračuna električne energije, nemojmo zaboraviti da većinu potrebe za toplom
vodom imamo u vrijeme kad je struja najskuplja. S druge strane ako grijemo vodu
skupom električnom energijom kako bi uštedjeli nekoliko minuta na grijanju vode
jeftinijim plinom na ploči za kuhanje – krajnje je neekonomično i nepotrebno.
Ako trebate manju količinu tople vode zagrijte je u mikrovalnoj pećnici!
Ako ipak želimo ugraditi niskotlačni bojler razmislimo o
dirigiranoj potrošnji; dovoljno je da se bojler uključi npr. ujutro pola sata
prije isteka vremena jeftinije tarife; uz perilicu za pranje suđa zagrijana
količina vode biti će dostatna za dnevne potrebe. U slučaju neredovite potrebe
za toplom vodom tijekom čitavog dana ugradite električni protočni bojler (slika
2). Protočni bojleri mali su po dimenzijama ali su zato izrazito veliki
potrošači električne energije: izrađuju se za snage od 3 - 5 kW i više. Za
njihovo spajanje na električnu mrežu potrebno je obratiti posebnu pažnju na
izvedbu elektroinstalacije i zaštitu. S druge strane pak, unatoč velikoj
potrošnji, protočni bojleri zagrijavaju vodu samo za vrijeme kad je slavina
otvorena! Prednosti protočnih električnih bojlera mogu biti diskutabilne, ali uz
ekonomičan način korištenja tople vode protočnim bojlerima ćete utrošiti
najmanje energije! Opaska: protočni bojleri od 3 – 3,5 kW možda vam se neće
dopasti jer zagrijavaju vodu na nekih četrdesetak stupnjeva uz relativno slab
protok vode. Za veće potrebe odaberite bojlere od 5 kW, koji se u nekim slučajevima koriste i u kupaonama za
tuširanje. Moj savjet je da po mogućnosti prije ugradnje isprobate način
njihovog rada.
Što se pak tiče protočnih plinskih bojlera namijenjenih za
ugradnju u kuhinju, dobro razmislite; bez prioritetne sklopke u slučaju
korištenja kuhinjske nape plinski bojleri su potencijalna opasnost.
VENTILACIJA KUHINJE
O ventilaciji u kuhinji već sam podrobno pisao ranije, stoga
ću dati samo nekoliko korisnih savjeta.
Kod odabira kuhinjske nape prvo na što morate paziti je
kvaliteta! Odaberite renomirane proizvođače i nape od kvalitetnih materijala sa
potrebnim karakteristikama! Ako ćete poštivati ova pravila, sve ostalo na što
morate gledati je – dizajn (slika 1)! Naime, na tržištu postoje nape različitih
oblika, veličine i načina ugradnje; odaberite vama najprivlačniju. Mali savjet
– pošto je kuhinjska napa najveći izvor buke u kuhinji, po mogućnosti ugradite
ventilator odvojeno, negdje na završetku ventilacionog sustava. Uz prigušivač
buke između nape i ventilatora rad prilikom usisa zraka biti će gotovo nečujan.
Također opremite napu sa nepovratnom zaklopkom, kako za vrijeme mirovanja kroz
odvodnu cijev ne bi u prostoriju ulazio zrak. Prema mogućnosti ugradite
odvojeno upravljanje ventilatorom u obliku modula kojeg možete integrirati i sa
drugim sustavima, a uključenje rasvjete u napi također izvedite odvojeno ili u
kombinaciji sa rasvjetom radne površine. Postoje i nape sa daljinskim
upravljanjem, sa senzorima za automatsko uključenje…
Ako ste u prilici opremite jedan kuhinjski element
ventilacionim sustavom; ventilirani kuhinjski ormarić riješit će vas mnogih
briga, od odlaganja posuđa nakon pranja, sušenja kuhinjskih krpa, brzog
hlađenja hrane, čuvanja namirnica u struji svježeg zraka… Ako ništa drugo,
barem ćete se riješiti neuglednog ocjeđivača suđa sa radne površine.
Kod ugradnje dvosmjerne ventilacije predlažem da kuhinju s
dnevnim boravkom izvedete kao neovisni podsustav. Naime, prilikom pripreme
hrane i uz ispravan rad kuhinjske nape dolazi do zagrijavanja kuhinje. Stvara
se zona toplog zraka u blizini plafona i s vremenom se topli zrak obogaćen
mirisima kuhinje počinje širiti okolnim prostorijama. To se izbjegava ugradnjom
diferencijalnih termostata (jedan na visini od 1 m, drugi uz sam plafon) ili
pak ugradnjom higrostata i termostata (slika 2) neposredno uz plafon; prilikom
rasta temperature uz plafon i povećanja razlike u temperaturi u odnosu na niže
postavljeni termostat uključuje se sustav ventilacije neovisno o programu
automatskog režima rada. Na taj način se za vrijeme kuhanja odstranjuje zrak
lošije kvalitete i zamjenjuje se svježim. Higrostat služi za uključenje
ventilacije ako relativna vlaga u zraku premaši vrijednost podešenu na uređaju.
U slučaju nepostojanja dvosmjernog centralnog sustava
ventilacije razmislite o ugradnji podtlačne ventilacije sa izvodom na plafonu;
sustav upravljanja tim tipom ventilacije može biti ranije opisani
diferencijalni način sa dva termostata ili sa kombiniranim higrostatom - termostatom.
KUHINJSKI ELEMENTI
O tipovima kuhinjskih elemenata neću pisati. Pisati ću o
elektromotornim uređajima za otvaranje vrata ili ladica. Naime, postoji široka
paleta elektromotornih servo pogona za otvaranje svih tipova ladica, zakretnih,
podiznih i preklopnih vrata, fronti i slično. Uređaji se ugrađuju u kuhinjske
elemente, a upravljanje može biti pomoću senzora (dodirom ili laganim
pritiskom), kao i pomoću prekidača i daljinskog upravljača. Kabliranje se vrši
sa unutarnje strane kuhinjskih elemenata pa treba obratiti pažnju prilikom
planiranja električne instalacije u kuhinji radi postavljanja priključnih
kablova. Moguće je i centralno i grupno upravljanje.
KUHINJSKI UREĐAJI
PLOČE ZA KUHANJE
Uopćeno, ploče za kuhanje možemo podijeliti na plinske,
električne i kombinirane. Pri odabiru ploče za kuhanje posvetite pažnju
rasporedu grijača (plamenika); može se dogoditi da ugradite prekrasnu ploču za
kuhanje na koju ni uz najveću muku nećete ugurati dva lonca i tavu istodobno!
Ako kuhate u većim količinama, preporučujem ugradnju više modularnih elemenata
sa manjim brojem grijača (slika 3).
Krenimo redom. Plinske ploče mogu biti emajlirane, metalne
ili od stakla (keramike). Prilikom
odabira pazite na kvalitetu materijala; postoje metalne ploče na kojima ostaju
ogrebotine i pri čišćenju običnom spužvom! S druge strane pak staklokeramičke
ploče su pogodne za čišćenje, ali su osjetljive na udarce ili pritisak; bilo je
slučajeva da se slome i pri malo jačem spuštanju velikog lonca na grijač.
Također, pri odabiru pazite na položaj regulatora! Ako su preblizu grijača
mogli bi smetati prilikom kuhanja u većim posudama.
Što se pak tiče električnih ploča za kuhanje, to jest
odabira između klasičnih, staklokeramičkih ili indukcijskih ploča, odabir je
više subjektivan nego objektivan. Svaka od njih ima svoje prednosti i
nedostatke, no ja ipak dajem laganu prednost indukcijskim pločama (slika 2) – i
to radi njihove brzine. Ali, brzina im je i mana jer predstavljaju iznimno
snažne potrošače, i razmislite dobro o njihovoj ugradnji ako živite u području
sa problemima u opskrbi električnom energijom. U slučaju automatizacije
obavezno ih spojite na sustav za kontrolu opterećenja.
Kod odabira načina upravljanja tj. da li odabrati ploče sa
klasičnim prekidačima ili senzorima, dajem laganu prednost senzorima upravo
radi veličine i položaja klasičnih prekidača koji nam mogu smetati prilikom
kuhanja.
Na slici 1 prikazana je ploča sa 5 plamenika, koja spada u
moj najuži izbor: odličan raspored plamenika, dovoljan razmak između njih i wok
plamenik u sredini! Što je wok plamenik? To je plamenik na kome plamen gori u
dva, tri ili četiri prstena i daje potrebnu temperaturu za zagrijavanje woka
ili posuda velike zapremnine! Naime, wok je zamišljen za agresivnu pripremu
hrane kratkotrajnim prženjem na visokoj temperaturi, kako bi se namirnice
termički obradile izvana a unutrašnjost im ostala svježa. Ako imate wok od
teflona, ni u kojem slučaju ga nemojte koristiti kao wok od kovanog željeza;
pri temperaturi potrebnoj za wok teflon postaje opasan po zdravlje! Nadalje,
wok plamenik je nezamjenjiv u pripremi velikih količina hrane; konkretno kod
kuhanja variva koristim lonac od 25 litara i dvostruku količinu povrća (graha,
naravno)! Nakon kuhanja odgrabim pola količine povrća i spremim ga u ledenicu;
u loncu ostaje povrće u vlastitom prezasićenom temeljcu! Okus koji nikako ne
mogu postići dodavanjem začina ili suhog mesa pri kuhanju na klasičan način!
Na slici 3 prikazao sam modularan način postavljanja ploča
za kuhanje! Postava ploča je idealna – omogućuje kuhanje u većem broju posuda
različitog oblika, i idealna je za kuhinje u kojima se često pripremaju veće
količine hrane!
UGRADBENI ROŠTILJI
U posljednje vrijeme moderne kuhinje sve se više opremaju
ugradbenim roštiljima. Naime, na tržištu postoji zavidan izbor kvalitetnih
električnih roštilja na kojima kvaliteta pripremljene hrane nimalo ne zaostaje
za klasičnim roštiljima. Na slici 1 prikazan je roštilj sa dva regulaciona
grijaća tijela i akumulacijom topline u podlozi od vulkanskog kamenja.
Zahvaljujući njemu roštilj postiže konstantnu temperaturu koju možemo mijenjati
regulacijom zagrijavanja grijača. Na slici 2 prikazan je roštilj u obliku grijane
ploče („Tepan Yaki“ roštilj) – vrlo kvalitetan roštilj za pripremu namirnica na
različitim mješavinama ulja i začina, ili bez njih. Slika 3 je roštilj od
lijevanog željeza, koji ravnomjerno i stabilno raspoređuje toplinu po čitavoj
površini. Jedini problem ugradbenih roštilja je – dobra ventilacija; zbog dima
koji se stvara prilikom pečenja potrebna je ugradnja kvalitetne nape sa velikim
protokom zraka.
Na slici 4 je prikazan omiljen uređaj za pripremu nezdrave
hrane – ugradbena friteza! Obožavam je!
Slika 5 i 6 prikazuje nam ugradbene komponente – plinski
roštilj i plinsku grijalicu za kotlić. Uz klasičnu kuhinju sve se više pažnje
posvećuje opremanju roštilj (grill) – kuhinje i vanjske kuhinje. Grill kuhinja
se može izvesti u sklopu postojeće kuhinje ili kao posebna prostorija, dok se
vanjska kuhinja postavlja na natkrivenu terasu i slično. Unutarnja grill
kuhinja oprema se svim tipovima roštilja, uključujući i snažnije i veće modele
(slika 5), zatim plinskim pločama za kuhanje velike snage za kuhanje u
kotlovima i velikim posudama, roštilji na drveni ugljen, krušne peći pa čak i
otvorena ognjišta. Problem grill kuhinje je ventilacija i opasnost od požara,
pa sukladno tome mora biti opremljena protupožarnim senzorima, kvalitetnim
ventilacionim sustavom i obavezno prioritetnom sklopkom; kad se uključi
ventilacija iznad roštilja (napa, ventilator) obavezno se putem prioritetne
sklopke isključuju svi ostali ventilatori kao i plinski protočni bojler ako su
u zrakoprolaznoj vezi sa kuhinjom!
Vanjske kuhinje ugrađuju se na terase ili druge natkrivene
prostore na otvorenom i obično se opremaju plinskim roštiljima i plamenicima.
Mogu biti opremljene i vodovodnom i kanalizacijskom instalacijom (sudoper), a
izrađuju se ili od prirodnih (kamena, cigle) ili vodootpornih materijala.
Primjer vanjske kuhinje sa plinskim roštiljem i plamenikom prikazan je na slici
7.
UGRADBENE PEĆNICE
Evo nas kod zanimljive teme – ugradbenih pećnica. Za početak
ću nabrojiti osnovne podjele pećnica.
Pećnice se dijele na električne ili plinske. Prednost
električnih je bolja regulacija (smjera) topline, dok je prednost plinskih
pećnica manja potrošnja. I tu stajemo.
Električne pećnice dijele se na klasične pećnice s
grijačima, parne pećnice i mikrovalne pećnice, kao i kombinirane pećnice
(klasično – mikrovalne, klasično – parne…).
Klasične pećnice su pećnice sa ili bez ventilatora (slika
1), sa ili bez roštilja (grill), sa ili bez pirolize (pirolitičko čišćenje
pećnice zagrijavanjem na visoku temperaturu), zatim sa ili bez programatora za
vremensko upravljanje procesom pripreme hrane… Postoje pećnice za upravljanje
putem Interneta ili mobilnog uređaja, zatim pećnice sa bežičnim sondama za
mjerenje temperature, pećnice sa halogenim grijačima…
Mikrovalne ugradbene pećnice (slika 2) proizvode se kao
klasične mikrovalne pećnice, zatim pećnice sa ugrađenim grijačima (grill), i
kao kombinirane klasične pećnice sa funkcijom mikrovalne pećnice. Parne pećnice
nezamjenjive su za pripremu peciva, kruha, kolača ili za kuhanje na pari; kao
medij za toplinsku obradu koriste vodenu paru. Zapremnina pećnice je nešto
manja od klasične zbog posude za vodu koja se umeće u pećnicu. Postoje i
kombinirane klasične – parne pećnice.
Posljednja kategorija kuhinjskih elemenata za zagrijavanje
odnosi se na grijane ladice (slika 3). To su uređaji u obliku ladica sa
regulacijom zagrijavanja između 30° i 90° C. Služe za zagrijavanje hrane, suđa,
a mogu poslužiti i kao tople komore za dizanje tijesta. Ako imate priliku svakako
ugradite jednu!
Pećnice se proizvode u standardnim širinama od 60 i 90 cm.
Kako odabrati pećnicu? Iskreno, nemam savjet za vas. Osnovna
vodilja pri nabavi pećnice trebalo bi biti vaše tehničko znanje i kulinarsko
umijeće. Naime, postoje programabilne pećnice kojima je iznimno komplicirano
rukovati. Postoje i multifunkcijske pećnice, pa ako niste skloni
eksperimentiranju većina funkcija neće biti iskorištena. Mali savjet bio bi da
se područje regulacije zagrijavanja kreće između 50° C i 300° C, radi pripreme
hrane ili dizanja tijesta na niskim temperaturama i mogućnosti agresivnog
pečenja na visokoj temperaturi. Preporučio bi pećnicu s ugrađenim ventilatorom!
No ako niste vični pripremi hrane u pećnici s ventilatorom, ventilator bi vam
mogao donijeti više štete nego koristi. Ako ste pak napredan kuhar odaberite
pećnicu sa širokom lepezom kombiniranja rada grijača i ventilatora, ali bez
neke pretjerane elektronike i programabilnog upravljanja. Ako ne upravljate
procesom pečenja ne upravljate ni okusom niti strukturom hrane!
Ako možete budite neskromni: ugradite tri pećnice. Ugradbenu
klasičnu, ugradbenu mikrovalnu i kombiniranu parno – klasičnu ili parnu
pećnicu. I grijanu ladicu, naravno. U principu već sada u kuhinji imate
mikrovalnu i klasičnu pećnicu; dodavanjem parne pećnice i grijane ladice vaša
kuhinja postat će opremljena za pripremu gotovo svih vrsta prehrambenih
delicija!
HLADNJACI I ZAMRZIVAČI
Hladnjaci su osnovna oprema kuhinje. Postoje samostojeći i
ugradbeni hladnjaci, jednovolumenski ili kombinirani sa zamrzivačem, „side by
side“ hladnjaci s dvojim vratima, hladnjaci sa ledomatom ili dispenzorom za
vodu (slika 1), hladnjaci sa sustavom kontrole namirnica, multimedijalni
hladnjaci (TV, DVD – slika 2)…
Što reći o njima? Čime se povesti pri odabiru modela?
Osnovne odrednice su: funkcionalnost, zapremnina i
rukovanje. Nekako mi odabir pada na „side by side“ hladnjake („vrata do vrata“,
tj. kombinirani hladnjak - zamrzivač, svaki odjeljak ima svoja vrata
postavljena jedna do drugih) zbog zapremnine, izgleda i mogućnosti. Naime, u
hladnjake su ugrađeni dispenzori za vodu (provjerite da li hladnjak zahtijeva
priključak na vodovodnu ili kanalizacijsku mrežu) ili ledomati, a to su dodaci
koje sve češće koristimo u domaćinstvu. Pri odabiru modela provjerite
zapremninu prostora za hlađenje – postoje modeli hladnjaka opremljeni raznim
dodacima nauštrb zapremnine.
Pošto su hladnjaci i zamrzivači najuporniji potrošači
električne energije (ne troše puno, ali su u pogonu 24 sata na dan), stoga
obratite pozornost na potrošnju. Bitna značajka je i klimatski razred
(subnormalni SN za hladne prostorije, normalni N, subtropski ST za tople
prostorije i tropski T za jako zagrijane prostorije) – da bi hladnjak optimalno
funkcionirao odaberite model pogodan za vaše klimatsko područje; ako se koristi
u povremeno hladnim prostorijama odaberite model SN, a za prostorije u izrazito
toplim krajevima odaberite model ST.
Po mogućnosti odaberite model sa ventilatorom – prisilnom
cirkulacijom zraka unutar hladnjaka. Time se postiže ravnomjerna raspodjela
hladnoće unutar hladnjaka i brže hlađene nakon otvaranja vrata.
Iako im se ne posvećuje pažnja, u hladnjaku su bitne i
ladice! Postoje modeli s ventilacijom ladice za kvalitetniju pohranu svježih
namirnica. Također postoje hermetički zatvorene ladice pogodne za pohranu
sireva i suhomesnatih proizvoda. Kod zamrzivača provjerite da li postoji fast
freeze (ili quick freeze) način rada koji se koristi za brzo smrzavanje svježih
namirnica.
Kod kombiniranih uređaja (hladnjak – ledenica) odaberite
modele sa dva kompresora – služe za odvojeno upravljanje rashladnog i
zamrzivačkog dijela. Kod takvih izvedbi moguće je isključiti jedan dio uređaja
(npr. zamrzivač radi čišćenja) a da drugi dio nesmetano ostaje u funkciji.
Iz osobnog iskustva predlažem nabavu većeg zamrzivača i
njegov smještaj u prikladnu prostoriju. U zamrzivaču možete pohraniti velike
količine sezonskih namirnica, kao i gotove hrane pripremljene u većim
količinama. Naime, utrošak energije za spravljanje 20 litara hrane neznatno je
veći nego pri deseterostruko manjoj pripremi; kod kuhanja u većim količinama
kvaliteta je značajno izraženija radi preciznijeg dodavanja začina ili
namirnica. Smrznete li višak hrane, uštedjet ćete i prilično vremena na njenoj
pripremi; dovoljno je samo odmrzavanje i podgrijavanje.
Kod rashladne tehnike moram spomenuti i rashladne vitrine za
piće u bocama (slika 3). Služe za pohranu pića na određenoj temperaturi.
Vizualno ih je moguće uklopiti u svaki prostor radi unutarnjeg osvjetljenja i
estetski dotjeranih staklenih vrata, a možete nabaviti i ugradbene modele. Zatim, postoje i
ugradbeni uređaji za vodu i led (dispenzor i ledomat – slika 4). Kapacitet
proizvodnje leda i hlađenja vode dovoljan je za prosječno domaćinstvo, ali
zahtijeva priključak na vodovodnu instalaciju. Postoje modeli koji imaju i
priključnu cijev za kanalizaciju.
PERILICE SUĐA
Perilica suđa je uređaj o kome ne treba puno pričati. Služi
za pranje suđa, i spaja se na vodovodnu, kanalizacijsku i elektroinstalaciju.
Što reći o njima? Pripazite na energetski razred perilice, na zapremninu i na
maksimalnu temperaturu vode. Također se raspitajte da li ima mogućnost
pretpranja i toplog pretpranja; u tom slučaju (ako nema posebne posudice za
deterdžent za pretpranje) poslužite se jednim trikom: kapnite nekoliko kapi
tekućeg deterdženta za suđe na vrata perilice neposredno prije pranja. Na taj
način pretpranje sa deterdžentom biti će osjetno kvalitetnije. Suđe sa ostacima
zapečene hrane namočite i ostatke hrane premažite sa malo tekućeg deterdženta
prije umetanja u perilicu. Tekući deterdžent za perilicu, nećete vjerovati,
idealan je i za pranje iznimno uprljanog bijelog i svijetlog rublja! Ni u kojem
slučaju nemojte u perilicu za suđe staviti deterdžent za ručno pranje suđa!
Perilica za suđe može se priključiti i na priključak tople
vode (do 60° C); na taj način može se uštedjeti znatna količina električne
energije pod uslovom da je zagrijavanje izvora tople vode ekonomičnije od
zagrijavanja strujom. Može se ugraditi i jednostavan sustav za prebacivanje
priključka vode na hladnu ili toplu granu vodovodne instalacije.
Pri odabiru pripazite da li perilica ima regulaciju visine
gornje košare; prilikom pranja velikog suđa u donjoj košari gornja košara se
postavlja na višu vodilicu, a može se i izvaditi iz perilice. Ne kupujte
perilice s kojima ne znate rukovati; postoje perilice sa iznimno kompliciranim
programatorima i funkcijama koje vjerojatno nikada nećete koristiti. Pripazite
i na modele sa „senzorima“ za određivanje tipa posuđa; može se dogoditi da vam
plastično posuđe opere na 70° C! Jedna od bitnih funkcija je i brzo pranje;
neka to bude pranje sa regulacijom temperature (npr. 40° C i 50° C) za brzo
pranje plastičnog i i brzo pranje metalnog suđa. Mana velikog broja modela je
previsoka temperatura vode pri brzom pranju tako da nisu pogodne za prane
plastike, osjetljivog stakla i slično.
OSTALI UREĐAJI
Od ostalih ugradbenih uređaja možemo spomenuti ugradbene
aparate za kavu. Postoje modeli sa priključkom na vodovodnu i kanalizacijsku
instalaciju. Tu su i kombinirani ugradbeni uređaji – kombinirani sudoperi sa
grijaćom pločom, kombinirane pećnice s grijaćom pločom i čitav spektar
prijenosnih električnih uređaja.